Přestože je běžně dostanete koupit v supermarketech, dají se bezproblémově vypěstovat iv zahradách. Před dozráním sice plody jedlých kaštanů nepůsobí vábně, podobají se pichlavému klubíčku, ale semena, která ukrývají, mají mnoho pozitiv pro udržování zdravého životního stylu. Kde kaštan jedlý nejlepší poroste?
Charakteristika
Kaštan jedlý (Castanea sativa) je středně velký až velký dlouhověký listnatý strom. Pochází z Malé Asie a na území Slovenska ho přinesli Turci. Přirozeně se vyskytuje v mírně chladném nebo v mírném středomořském podnebí. Pro tyto dřeviny je typické dlouhé vegetační období, které limituje rozšíření pěstování kaštanů na jižní a střední polohy.
Soukvětí jsou u většiny odrůd cizoopylivé, na co je třeba myslet už při jejich výběru. Ale v současnosti jsou dostupné už i samoopylivé odrůdy. Ideální je, pokud si v jedné zahradě vysadíte alespoň dva stromy, čímž lze podpořit vyšší úrodnost. Některé druhy kaštanů kvetou brzy, jiné poměrně pozdě. Následně se vytvoří pichlavé kožovité plody. Každý ve svém nitru ukrývá 1–4 kaštany, které jsou lesklé, hnědé až červenohnědé. Vnitřek kaštanů je krémově bílý a má charakteristickou nasládlou chuť.
Kdy kaštan sázet a kdy sbírat úrodu
Výsadba: duben – říjen
Kvetení: květen
Sklizeň plodů: září, říjen
Výška růstu: do 20 m
Pěstování
Kaštan jedlý má v oblibě sluneční a teplejší místa s hlubokou a výživnou půdou. Je tolerantní vůči kyselým, štěrkovým nebo kamenitým půdám, nemá v oblibě vápenaté, jílovité a nepropustné půdy. Může se dožít velmi mnoho let, pokud ho neohrozí nejčastější nemoc. rakovina kůry. Mladé stromky si můžete vysadit v období od března až do září, zvolit si můžete semenáče nebo roubované odrůdy.
Výhodou semenáčů je nízká cena a možnost vypěstovat si je doma. Negativem je jejich pozdní vstup do plodnosti a nejisté vlastnosti budoucích plodů. Roubové odrůdy mají své vlastnosti předem dané, brzy rodí, ale jsou dražší. Při výsadbě se vyplatí použít mykorizní houby. Jedlý kaštan poprvé zarodí po 8 až 12 letech pěstování.

Mladé stromky je vhodné při podzimní výsadbě ochránit chvojím a jejich kmínek obalit pytlovinou.
Sklizeň
Plody jedlých kaštanů dozrávají koncem září a v říjnu, kdy postupně padají na půdu v okolí stromu. Jelikož píchají, při sklízení využijte rukavice. Po sklizni je neskladujte uzavřené, protože by zplesnivěli. Kaštany zbavíte tvrdé hnědé slupky tak, že na ploché straně vyříznete ostrým nožem písmeno X. Takto budou připraveny k vaření nebo pečení na pánvi, případně v troubě.