Bez ladu a skladu? To se nevyplatí. Ne každé potravině totiž svědčí uskladnění při stejné vlhkosti či teplotě. Správné uložení potravin zaručí delší čerstvost a svěžest.
Pravidla chladničky
V horních regálech je vyšší vlhkost, proto sem dávejte potraviny, které nepotřebují vysoký výkon chlazení, například uvařená jídla, dort či rozkrojený meloun.
Ve výši očí je nejlepší sýrem, mléčným výrobkem a uzeninám. Poličku vždy zorganizujte tak, abyste dopředu uložili zboží s nejbližším datem spotřeby.
Spodní regál je místem, kde je (kromě boxu se zeleninou) nejnižší teplota. Proto sem umístíte zejména maso, které musí být dobře zabaleno a neměla by z něj kapat šťáva.
Do chladničky nedávejte banány, citrusy, rajčata, cibuli a česnek.
Pravidla mrazničky
Vrchní regál je místo pro zbytky, polotovary, pečivo a zmrzlinu.
Spodní regál je vhodný na maso, ryby a mraženou zeleninu.
Nejvíce věcí se vejde do mrazničky, pokud jsou uloženy nastojato, proto před nádobkami v mrazničce upřednostněte uzavíratelné sáčky.
Kuchyně jako z krabičky: 20 stylových způsobů jak si zorganizovat potraviny a nádobíKuchyně jako z krabičky: 20 stylových způsobů jak si zorganizovat potraviny a nádobí
Pravidla spíže

Do spíže umístěte chléb v chlebníku, rohlíky můžete vložit i do mikrotenového sáčku, sypké a suché potraviny, které snadno pohlcují vlhkost, rozdělte do uzavíratelných dóz, zabráníte tím pronikání vlhkosti a oddělíte i pachy. Můžete sem umístit také česnek a cibuli, konzervy, sterilizované zavařeniny včetně džemů či med.
Jak skladovat zeleninu během zimy
V pařeništi, prázdném menším zahradním bazénu či bedýnce zapuštěné do země tak, že zeleninu zakryjete hustou drátěnou síťovinou, sloužící jako ochrana proti hlodavcům, na kterou navršíte přibližně 30centimetrovou vrstvu listí nebo slámy. Nakonec tuto vrstvu překryjte fólií.
Ve studeném sklepě nebo garáži tak, že zeleninu umístíte do bedýnky s pískem.
Na půdě tak, že zeleninu uložíte do nádoby plné slámy nebo sena.